Banan öppen för ALLA!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Degerfors Motorklubb
EN SPORT, EN BANA, EN GEMENSKAP

Motocross är sporten som ger allt ifråga om fart, spänning, adrenalinkickar och kräver total kontroll på sig själv och motorcykeln. I Sverige
växte motocrossen fram efter andra världskriget och blev snabbt en av de absolut populäraste Mc-sporterna. Motocross är en sport som engagerar hela familjen. De aktiva på banan är framförallt barn och ungdomar, men också många motionärer. Vi reser runt och tränar och tävlar på andra banor och vi får ofta besök från andra klubbar som tränar och tävlar hos oss. Motocross är inte en sport bara för killar utan vi har flera tjejer som är mycket duktiga och som väl mäter sig med killarna på banan. För att få köra motocross organiserat ställs dock vissa krav för att vi vill minimera skaderisker. De flesta olyckor relaterade till motocross händer dock hemma på tomten och inte på crossbanan.

Motorcyklar finns för barn från 50-85cc. 50cc knattecross är oftast automatväxlade och lämplig början för de minsta 5-7år. 65-85 cc motorcyklar passar ca 7-10åringar och 85cc för 11-15 åringar. Vid val av motorcykel måste man naturligtvis ta hänsyn till barnets storlek och körskicklighet. I tävlingssammanhang får man från och med 13 år köra 125cc. I början på åttiotalet exploderade 80-kubikscrossen som tävlingsform med flera tusen utövare i åldrarna 12 till 16 år.Prova-på-licens - Svemo (provapasvemo.se)

 

Hur blir man crossförare?
Man behöver naturligtvis en motorcykel avsedd för motocross, en hjälm, crossbyxor och crosstövlar samt ett ryggskydd. Därutöver kan man ha ytterligare skydd.

 

Hur får man börja tävla?
Man går med i en SVEMO-ansluten klubb, om man är 12 år eller äldre kör man upp för licens. Är man yngre deltar man i Guldhjälmsutbildningen i sin klubb, där man erhåller en Guldhjälmslicens. Denna berättigar föraren att deltaga i Guldhjälmstävlingar men det gäller att träna tålmodigt, för ty idén är inte att bli stjärna över en natt utan att ha ett långsiktigt mål.

 

Vad innebär tävlandet?
Det innebär ansvar men också spänning, äventyr och kontroll över motorcykeln. Man tävlar mot andra likasinnade crossintresserade ungdomar, såväl killar som tjejer. När man är under 13 år är det 85-kubik som gäller, när man är 13 år kan man ta steget upp till en 125:a.

 

Hur går en tävling till?
Efter att ha träningskört på morgonen och lärt sig banan, blir man kallad till start. Man radar upp sig bakom en startgrind och när den faller börjar heatet. Banorna inleds alltid med en startraka, som går över i en startsväng och den som är först fram väljer spår.

 

Finns detta i Sverige?
JA! Så vad väntar du på, kom igen och prova på. Kanske är det just du som har talangen och kan utvecklas till näste mästare. Och du, man håller sig även borta från alkohol, droger, cigaretter och att dra på stan, det har man inte tid med om man ska bli bäst.

 

-Texten är hämtad från SVEMOs hemsida-